Помичне славе

-
Теодорова субота

                                      
Теодорова субота је покретан празник који пада у прву суботу великог или васкршњег поста, то јест у седму суботу пре Васкрса. Овај празник се везује за светог Теодора Комоговинског. Све српске славе још нису потпуно истражене, па се не зна има ли породица које славе овај празник, али је поуздано да је Теодорова субота еснафска слава пекара.

Лазарева субота

Лазарева субота је покретни празник који се светкује осам дана пре Васкрса, па зато увек пада у суботу. Овај празник је спомен на правденог Лазара, Мартиног и Маријиног брата, кога је Исус Христ ускрснуо из мртвих. Лазарева субота је крсно име неких (не многобројних) породица и еснафска слава воскара.

Силазак Светога Духа на апостоле -  педесетница, Духови Св. Тројице

Педесети дан по Васкрсу слави се Сошаствије (Силазак) Светог Духа на апостоле, што се сматра завршетком цркве Христове на земљи. Овај празник увек пада у недељу. Назива се још Педесетница или Тројице и траје три дана. Неке породице су узеле за крсно име први дан Духова, а неке други, то јест Духовски понедељак.

Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим Цвети

Седми дан пред ускрснуће Господ Исус Христ је ушао у Јерусалим, у пратњи својих ученика, знајући да га чека страдање. Јашући магарца, свечано и одушевљено је дочекан уз клицање многобројног народа. Назив Цвети овај празник је добио по гранчици цветне палме коју је Исус држао у руци. Празнује се у прву недељу пре Васкрса.

Вазнесење Господње - Спасовдан

Четрдесетог дана по ускрснућу Господ Исус Христ се, на очиглед задивљених ученика, узнео у небо са Јелеонске горе. Зато се Вазнесење Господње слави четрдесетог дана по Васкрсу, увек у четвртак. На овај велики празник, који се у народу назива Спасовдан, одржавају се литије и заветине у многим местима. Спасовдан је такође слава Београда.

Петрове покладе

Петрове покладе, један од три празника посвећених светом апостолу Петру, не славе се увек истог  датума - падају у осму недељу по Васкрсу, то јест у прву недељу по Духовима. Сутрадан, увек у понедељак, почиње петровски пост. Свети Петар, први међу апостолима који је поверовао у Христа, разапет је на крст по Нероновој наредби 67. године.